Rentmeesterschap
Ben je van plan om vastgoed te kopen maar ontbreekt het je aan kennis of tijd om alles goed op te volgen? Een rentmeester die je vastgoed duurzaam beheert op lange termijn kan de oplossing bieden. Maar wat doet een rentmeester nu precies?
Een rentmeester neemt het beheer van onroerende goederen over van de eigenaar. Hij zorgt ervoor dat je (investerings)vastgoed op lange termijn rendeert en in goede staat blijft. Het is een contactpersoon voor de huurder en lost alle mogelijke problemen op. De rentmeester neemt met andere woorden het werk van jou als beheerder over en is in de regel een breed opgeleide vastgoeddeskundige.
Concreet behoren de volgende taken tot zijn pakket:
- Opstellen en afsluiten van huurcontracten.
- Opmaken van de plaatsbeschrijving.
- Innen van de huur.
- Bijhouden van de boekhouding.
- Contact met de bank.
- Advies rond subsidies geven.
- Herstellingen in orde brengen.
- Communicatie met de huurder verzorgen.
- Bemiddelen bij eventuele disputen.
- Automatisch indexaanpassingen doorvoeren.
Verschil met een syndicus
Een syndicus beheert de gemeenschappelijke delen van een gebouw die eigendom zijn van meerdere personen. Denk aan de gang, de lift, de trap, het dak etc. Een rentmeester beheert het onroerende goed dat eigendom is van één persoon.
TIP: zoek een BIV-erkende rentmeester
Een rentmeester moet je vooral rust en vertrouwen bieden. Indien je beslist om de handen in elkaar te slaan met een rentmeester, controleer dan voor alle zekerheid of hij erkend is bij het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars). Via de zoekmodule van het BIV kan je in een paar klikken nagaan of de rentmeester in kwestie over een erkenning beschikt en zich bijgevolg strikt moet houden aan de Plichtenleer van de vastgoedmakelaar.